Texels Kookboek - Spruitjes met aardappelpuree en noten

Ingrediënten
500 gr aardappels 1 kilo spruiten 100 gr blanke hazelnoten ca 100 ml warme melk
zout vers gemalen peper 2 el Dijon mosterd 4 el fijngehakt selderijblad
20 gr boter

Hulpmiddelen
oven ovenschaal stamper kookpan

Voorbereiding

Schil de aardappelen en snijd deze in stukjes.
Maak de spruiten schoon en snijd deze doormidden.
Hak de hazelnoten tot grove kruimels.
Oven voorverwarmen op 190 graden Celcius.

Bereiding

Kook de aardappels gaar en maak er met behulp van de stamper een puree van. Voeg tijdens het stampen af en toe een scheutje warme melk toe. Breng de puree op smaak met peper en zout.
Roer de fijngehakte selderij en de mosterd door de puree.

Kook tijdens het koken van de aardappels de spruiten beetgaar.

Vet een vuurvaste schaal in met de helft van de boter. Schep de uitgelekte spruiten in de schaal en dek deze toe met de aardappelpuree. Bestrooi deze met de hazelnootkruimels. Leg hier en daar een klontje boter en zet de schaal ongeveer 10 minuten in de oven.

Serveertip

Voor een niet vegetarische variant kan er 250 gr in blokjes gesneden kipfilet gebruikt worden. Deze gaar bakken en tegelijk met de spruitjes in de ovenschaal doen.

Soort gerecht: hoofdgerecht Aantal personen: 4 Bereidingstijd: circa 30 minuten
Wijntip: Bardolino, Beaujolais-Villages

Eet smakelijk !!